1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer

hotel villa cezar - kastela

smjestaj sobe i apartmani - upit za smjestaj

powered by TripAdvisor

jam transfer

jam yact supply

Greška
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Kaštel Lukšić" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Grad Kaštela

Grad Kaštela smješten je u kaštelanskom zaljevu između gradova Splita i Trogira. Broji preko 40000 stanovnika što ga stavlja na drugo mjesto po veličini u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Grad Kaštela čini 7 gradskih naselja: Kaštel Sućurac, Kaštel Gomilica, Kaštel Kambelovac, Kaštel Lukšić, Kaštel Stari, Kaštel Novi, Kaštel Štafilić, svako sa svojim kulturološkim i povijesnim znamenitostima.

kastelaIme Kaštela grad je dobio po utvrdama koje su sastavni dio svakog od 7 navedenih gradskih naselja. U doba opasnosti od najezde turaka, splitski i trogirski feudalci podizali su utvrde (kastele) oko kojih su se naseljavali stanovnici okolnih sela u potrazi za zaštitom od Turaka, te je tako nastalo 7 naselja koja danas čine grad Kaštela.

Zahvaljujući svom položaju Kaštela su dobro povezana s ostatkom svijeta, s izlazom na autocestu Split-Zagreb, blizinom SPU aerodroma, trajektne luke te željezničkog i autobusnog kolodvora u Splitu. U posljednja dva desetljeća Kaštela se sve više okreću razvoju turizma što se vidi po broju soba i apartmana za iznajmljivanje te sveukupnoj turističkoj ponudi i događanjima.

Kaštel Lukšic

grad kastelaU središnjem dijelu grada Kaštela smjestio se, četvrti po redu, Kaštel Lukšić. Mnogi smatraju da je upravo ovaj najljepši od 7 kaštelanskih „bisera“. Kaštel Lukšić nastao je u 15. stoljeću oko dvorca Vitturi koji svojom ljepotom i danas krasi samo srce mjesta. Kameni dvorac koji je izgradila plemićka obitelj Vitturi omeđen je obrambenim kulama, a dvorac kojeg je okruživalo more s kopnom je bio spojen  pokretnim mostom.

Uz dvorac Vitturi i dvorac Rušinac (također smješten u Kaštel Lukšiću) veže se legenda o tragičnoj ljubavnoj priči između Mliljenka i Dobrile. Priča u mnogočemu slična Romeu i Juliji neće nikoga ostaviti ravnodušnim.